
Pacienții trebuie să consulte întotdeauna un cadru medical înainte de a-și schimba dieta sau de a lua orice medicamente eliberate fără rețetă sau suplimente alimentare (denumite și suplimente nutritive sau naturale).
Doar pacienții care au fost diagnosticați cu osteoartrită de către un cadru medical și în cazul cărora s-au exclus alte cauze posibile ale durerii de spate sunt candidați pentru administrarea de suplimente cu glucozamină și sulfat de condroitină. Pacienții trebuie să-și informeze medicul cu privire la orice alte medicamente pe care le iau și antecedente personale (istoricul medical) înainte de a lua orice tip de supliment alimentar.
Efectele secundare ale glucozaminei și ale sulfatului de condroitină
În general, suplimentele alimentare cu glucozamină și sulfat de condroitină par să fie destul de sigure. Cele mai comune efecte secundare raportate sunt de natură gastrointestinală, cum ar fi deranjamentele stomacale, greața, arsurile gastrice și diareea. Administrarea glucozaminei și/sau a sulfatului de condroitină împreună cu alimente pare să reducă incidența efectelor secundare de mai sus.
Până în prezent nu s-au raportat efecte secundare semnificative, deși încă trebuie finalizate studii pe termen lung ale siguranței suplimentelor alimentare cu glucozamină și sulfat de condroitină.
Contraindicații și avertismente cu privire la glucozamină și sulfat de condroitină
Este cunoscut faptul că următoarele grupuri de pacienți trebuie să ia suplimentele doar sub supraveghere medicală strictă sau trebuie să le evite complet:
• Pacienții diabetici trebuie să utilizeze suplimentele cu sulfat de glucozamină doar sub supraveghere medicală strictă, deoarece unele studii sugerează că sulfatul de glucozamină poate crește rezistența la insulină.
• Pacienții alergici la crustacee trebuie să-și consulte medicul înainte de a lua suplimente cu sulfat de glucozamină. Totuși, de obicei, alergia la crustacee nu reprezintă o limitare a administrării de sulfat de glucozamină, întrucât acesta este extras din chitină, un carbohidrat, în vreme ce alergiile la crustacee sunt cel mai adesea cauzate de o proteină.
• Copiii, precum și femeile însărcinate și/sau care alăptează sau care ar putea deveni însărcinate. În prezent, nu există destule studii disponibile pentru a se stabili dacă administrarea suplimentelor cu glucozamină și sulfat de condroitină are afecte negative asupra copiilor mici sau a fetușilor.
• Pacienții care iau anticoagulante (medicamente pentru subțierea sângelui) sau aspirină zilnic nu trebuie să ia sulfat de condroitină, deoarece acesta poate contribui la sângerare.
Pacienții care au avut orice reacții adverse sau efecte secundare neobișnuite la suplimente cu glucozamină și/sau sulfat de condroitină trebuie să întrerupă imediat utilizarea și să-și consulte medicul.
Dozele suplimentelor alimentare cu glucozamină și/sau sulfat de condroitină
Dozele zilnice acceptate în mod general pentru suplimente alimentare sunt următoarele:
Denumire supliment | Pacienți care cântăresc mai puțin de 45 kg | Pacienți care cântăresc mai mult de 45 kg |
Sulfat de glucozamină | 1000 mg | 1500 mg |
Sulfat de condroitină | 800 mg | 1200 mg |
Pacienții obezi sau care cântăresc peste 90 de kg trebuie să discute doza adecvată cu medicul lor, întrucât poate fi necesară administrarea unor doze mai mari de glucozamină și/sau sulfat de condroitină. Ambele tipuri de suplimente alimentare sunt disponibile sub formă de capsule și sunt eliberate fără rețetă. Suplimentele alimentare cu glucozamină și sulfat de condroitină sunt adesea comercializate în formule combinate, iar unii pacienți consideră că astfel sunt mai ușor de luat.
Suplimentele alimentare/nutritive nu sunt reglementate
În sfârșit, este important să reamintim că nici suplimentele alimentare cu sulfat de glucozamină, nici cele cu sulfat de condroitină nu sunt supuse acelorași reglementări stricte și supravegherii FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente) cum sunt alte tipuri de medicamente, astfel că atât calitatea, cât și conținutul/ingredientele capsulei de supliment pot varia de la marcă la marcă.
Prin urmare, pacienții trebuie să fie deosebit de meticuloși atunci când cercetează mărcile și să utilizeze numai mărci recunoscute pentru calitatea lor ridicată. Este recomandat ca pacienții să discute cu medicul și/sau cu farmacistul lor cu privire la utilizarea unor mărci specifice.
Glucozamina și sulfatul de condroitină pot ajuta la calmarea optimă a durerii
Cu siguranță că este nevoie de studii suplimentare cu privire la glucozamină și sulfatul de condroitină. Cu toate acestea, lipsa unor tratamente medicale tradiționale mai eficiente pentru osteoartrită și incidența scăzută a efectelor secundare ale glucozaminei și sulfatului de condroitină fac ca suplimentele alimentare să fie o alternativă de tratament viabilă pentru unii pacienți cu osteoartrită.
În combinație cu alte tratamente pentru osteoartrită (după cum consideră adecvat medicul), administrarea de suplimente alimentare cu glucozamină și sulfat de condroitină poate ajuta unii pacienți să obțină calmarea optimă a durerii articulare aferente osteoartritei.
Pe măsură ce devin disponibile mai multe informații, este important ca toți pacienții să urmeze îndrumările recomandate pentru administrarea de suplimente alimentare cu glucozamină și sulfat de condroitină (precum și a altor tipuri de suplimente alimentare) și să rămână sub supravegherea unui medic pe toată durata tratamentului.