Sunt disponibile câteva opțiuni de îngrijire conservatoare (nechirurgicală), care reprezintă prima linie de tratament care ajută la atenuarea durerii și rigidității cauzate de artrita coloanei vertebrale și de degenerarea discală asociată.

Majoritatea planurilor de tratament vor include o combinație dintre aceste opțiuni, stabilită în baza evaluării mai multor factori pentru pacientul individual, cum ar fi: gravitatea osteoartritei, ce articulații sunt afectate, natura simptomelor, alte afecțiuni existente, vârsta, profesia, factorii de stil de viață și activitățile cotidiene.

În cazurile în care osteoartrita pacientului provoacă dureri semnificative, este imperativă tratarea și reducerea durerii artritice până la un nivel suportabil, astfel încât pacientul să-și poată continua activitățile zilnice și, de preferat, să poată participa la un nivel rezonabil în cadrul recuperării și exercițiilor fizice.

Tehnicile utile de primă linie pentru gestionarea durerii includ odihna, terapia cu căldură și/sau frig și diverse medicamente pentru reducerea durerii și/sau inflamației. O combinație între mai multe sau toate aceste tehnici este adesea ideală pentru pacienți.

Odihna pentru prevenirea puseelor dureroase de artrită a coloanei vertebrale

Planurile de tratament pentru osteoartrită ar trebui să includă odihnă și pauze programate regulat, inclusiv pauze de la sarcini precum utilizarea computerului. Pacienților le va fi benefic să învețe să recunoască semnalele transmise de corp și să știe când să se oprească din activitate sau să încetinească.

Odihnirea articulațiilor dureroase reduce tensiunea de la nivelul articulațiilor și mușchilor și calmează durerea și spasmele musculare. Până când își pot crește forța musculară, pacienților li se cere doar să reducă intensitatea și/sau frecvența activităților care provoacă în mod constant durere articulară.

Terapia cu căldură/frig pentru calmarea temporară a durerii provocate de artrita coloanei vertebrale

Persoanele care suferă de osteoartrită constată adesea că durerea și rigiditatea se calmează prin încălzirea zonei cu ajutorul prosoapelor calde sau compreselor fierbinți aplicate la nivelul articulației sau cu ajutorul unei băi sau al unui duș cald. Se știe că aplicarea căldurii ajută la reducerea inflamației și a umflării articulațiilor și la îmbunătățirea circulației. Utilă mai poate fi și terapia acvatică efectuată într-un bazin încălzit sau într-o cadă cu hidromasaj.

În anumite cazuri, durerea poate fi calmată sau zona dureroasă poate fi amorțită prin aplicarea unor comprese reci sau a unei pungi cu gheață sau cu legume congelate învelite într-un prosop.

Adesea, aplicarea căldurii timp de 20 de minute înainte de a efectua un program de exerciții fizice sau o activitate și ulterior aplicarea unei comprese reci pe zona afectată va ajuta la calmarea durerii articulare aferente activității și exercițiilor fizice.

Pentru a se stabili dacă cel mai bun tratament este căldura, frigul sau o combinație a acestora, trebuie să se consulte un medic sau un fizioterapeut.

Medicamente pentru calmarea durerii și/sau inflamației cauzate de artrita coloanei vertebrale

Sunt disponibile multe tipuri de medicamente care ajută pacienții să controleze nivelul durerii și să reducă umflătura din jurul articulațiilor dureroase, tumefiere care provoacă durere. Anumite medicamente, cum ar fi Tylenol, se axează doar pe reducerea durerii.

Altele, cum ar fi AINS (antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi aspirina, ibuprofenul și inhibitorii de COX-2) se axează pe reducerea inflamației articulare, precum și pe calmarea durerii.

Există și creme pentru calmarea durerii și suplimente alimentare (spre exemplu, glucozamina și condroitina) despre care se crede că reduc durerea pacienților.

Mulți pacienți vor trebui să folosească în mod regulat o combinație a celor trei tehnici de mai sus, precum și altele discutate în continuarea acestui articol, pentru a se putea concentra pe recuperare, exerciții fizice și menținerea unui nivel sănătos de activități cotidiene.

Tratamentul osteoartritei poate necesita o echipă medicală multidisciplinară

Deoarece planurile de tratament pentru osteoartrită sunt variate, probabil că mai multe cadre medicale vor fi implicate în îngrijirea unui pacient. S-a demonstrat că această abordare integrată are ca rezultat o reducere mai bună a durerii și o îmbunătățire mai mare a funcționării în cazul pacienților care suferă de osteoartrită. Totuși, fiindcă sunt implicate multe specializări diferite, pot exista puncte de vedere diferite, iar acest lucru poate genera confuzie. Pacientul joacă un rol vital prin comunicarea deschisă și sinceră în cadrul acestei echipe.

Spre exemplu, echipa dvs. de tratament poate fi alcătuită din mai mulți din următorii profesioniști în domeniul sănătății spatelui:

 • Medicii de familie. Doctorii care tratează pacienții înainte ca aceștia să fie trimiși la alți specialiști din sistemul de sănătate (pot include medici, doctori osteopați și/sau chiropracticieni).
 • Reumatologi. Medici care se specializează în tratarea artritei și a afecțiunilor conexe care afectează articulațiile, mușchii și oasele.
 • Fiziatri (specialiști în recuperare). Doctori care ajută pacienții să-și exploateze la maximum potențialul fizic, de obicei axându-se îndeosebi pe recuperare.
 • Fizioterapeuți. Profesioniști în domeniul sănătății care lucrează cu pacienții pentru a le îmbunătăți funcționarea articulațiilor și condiția fizică.

 • Terapeuți ocupaționali. Profesioniști în domeniul sănătății care predau moduri de protejare a articulațiilor, minimizare a durerii și conservare a energiei în mediul de acasă și/sau de la serviciu.
 • Psihologi și psihiatri. Profesioniști în domeniul sănătății care ajută pacienții să facă față dificultăților emoționale, sociale și/sau psihologice de acasă și de la locul de muncă, dificultăți decurgând din afecțiunile lor (spre exemplu, tulburări ale somnului, depresie).
 • Asistenți sociali. Profesioniști care asistă pacienții care suferă de probleme sociale cauzate de dizabilități, șomaj, greutăți financiare, îngrijire medicală la domiciliu și alte nevoi care decurg din afecțiunile lor.
 • Dieteticieni. Profesioniști în domeniul sănătății care predau moduri de utilizare a unei alimentații corecte pentru îmbunătățirea sănătății și menținerea unei greutăți sănătoase.
 • Asistenți medicali educatori. Asistenți medicali care se specializează în a-i ajuta pe pacienți să-și înțeleagă per total afecțiunea și să-și implementeze planurile de tratament.
 • Ortopezi. Doctori care se specializează în tratamentul chirurgical al afecțiunilor oaselor și articulațiilor. Medicii ortopezi se pot specializa anume în afecțiunile coloanei vertebrale.
 • Terapeuți în acupunctură autorizați. Profesioniști în domeniul sănătății care reduc durerea și îmbunătățesc funcționarea fizică prin introducerea unor ace fine în piele, în diverse puncte de pe corp.