În plus față de tratamentele discutate în primele patru pagini ale acestui articol, mulți pacienți care suferă de osteoartrită și discuri degenerative relatează că o parte sau toate tratamentele următoare sunt benefice pentru gestionarea durerii cauzate de afecțiunea lor.

Manipularea

Pentru simptome cronice sau pentru calmarea episoadelor dureroase puternice cauzate de osteoartrită la nivelul gâtului sau zonei lombare, poate fi recomandată manipularea (cum ar fi manipularea chiropractică sau osteopată).
Ideea din spatele manipulărilor este că disfuncțiile articulațiilor de la nivelul coloanei vertebrale pot produce durere, iar mobilizarea acestor articulații prin manipulări (denumite și ajustări) poate reduce acea durere.

Deoarece osteoartrita este o disfuncție a articulațiilor, mobilizarea poate avea rezultate bune. Manipularea este cel mai adesea efectuată de un chiropractician, un doctor în medicină osteopată sau un fizioterapeut instruit și autorizat corespunzător. Se mai poate utiliza și un tip mai blând de manipulare, denumit tracțiune (spre exemplu, tracțiunea asistată de gravitate cu ajutorul unor blocuri de ajustare).

Masajul terapeutic

Masajul terapeutic poate ajuta la reducerea durerii osteoartritice și la îmbunătățirea circulației. Poate fi util și la reducerea stresului și a tensiunii musculare. Totuși, este important să găsiți un profesionist care este instruit special în tratarea persoanelor care suferă de artrită.

Relaxarea

Tehnicile de relaxare și de gestionare a stresului pot ajuta pacientul să învețe cum să reducă tensiunea musculară, astfel diminuând durerea. Mai există și alte tehnici cognitive și comportamentale prin care pacientul învață să-și controleze propria durere.

Printre tehnicile demonstrate care ajută la gestionarea stresului și la relaxare se numără respirația controlată, meditația, biofeedback-ul și autohipnoza.

Electrostimularea musculară/stimulare electrică transcutanată a nervilor (TENS)

Acest tip de terapie utilizează cantități mici de electricitate pentru reducerea sensibilității nervilor din jurul coloanei vertebrale. Tratamentul are puține efecte secundare și este neinvaziv, însă nu calmează durerea în toate cazurile. De obicei, un fizioterapeut sau un fiziatru (specialist în medicină fizică și recuperare) prescrie unități TENS și instruiește pacientul în ceea ce privește utilizarea corespunzătoare.