Durerea neuropată este distinctă de alte tipuri de durere. Dacă o persoană își fracturează un os, semnalele de durere sunt transportate prin nervi de la locul traumei către creier. Totuși, în cazul durerii neuropate, semnalele de durere își au originea chiar în nervi.

Cum se dezvoltă durerea neuropată

În multe cazuri, nervii sunt vătămați sau devin disfuncționali după ce răspund la o leziune sau o traumă, cauzând hipersensibilitate la durere. Apoi nervii trimit semnale de durere eronate, chiar și după vindecarea leziunii. Leziunea inițială poate apărea fie în sistemul nervos periferic, fie în sistemul nervos central.

Durerea neuropată sau neuropatia este o afecțiune cronică, ceea ce înseamnă că nu dispare. În schimb, durerea devine procesul patologic. Termenii „neuropatie senzorială periferică” și „nevrită periferică” sunt câteodată utilizați pentru a descrie neuropatia care afectează nervii periferici.

Se estimează că între 7 % și 10 % din persoane suferă de durere neuropată. Acest articol examinează neuropatia și durerea de spate cronică și legătura dintre cele două afecțiuni.

Atunci când durerea de spate cauzează neuropatie

Neuropatia poate rezulta din orice tip de durere care comprimă sau ciupește un nerv. Spre exemplu, o hernie de disc poate apăsa pe un nerv din apropiere, cauzând durere. Durerea neuropată care își are originea la nivelul spatelui sau al coloanei vertebrale poate include:

  • Durerea cronică care iradiază de-a lungul piciorului (radiculopatie lombară sau sciatică) 
  • Durerea cronică care iradiază de-a lungul brațului (radiculopatie cervicală)
  • Durerea ulterioară intervenției chirurgicale la nivelul spatelui; această durere începe treptat și persistă, fiind denumită în mod comun sindromul durerii vertebrale postoperatorii

Diabetul și sindromul durerii regionale (SDR) sunt cauze comune ale neuropatiei. Printre alte cauze se numără leziunile, bolile, infecțiile, expunerea la toxine și abuzul de substanțe. Stabilirea cu exactitate a cauzei nu este întotdeauna posibilă.

De ce este crucial tratamentul precoce

Tratamentul precoce este important, deoarece pot fi necesare tratamente mai agresive dacă simptomele nu sunt tratate repede.

În timp, expunerea la durere puternică poate cauza modificări la nivelul sistemului nervos central, care fac ca corpul să devină mai sensibil chiar și la atingeri ușoare, fenomen care este cunoscut sub denumirea de „sensibilizare centrală”.

Ca și în cazul altor tipuri de durere cronică, tratamentul întârziat poate crește probabilitatea apariției altor probleme de sănătate. Printre problemele de sănătate asociate cu neuropatia netratată se numără depresia, anxietatea, tulburările de somn și incapacitatea de muncă și de participare la alte activități.