Spondilita anchilozantă (SA) este un tip de artrită care afectează în principal coloana vertebrală. Boala este caracterizată de inflamație, precum și de rigiditatea și durerea rezultate la nivelul articulațiilor coloanei vertebrale. De asemenea, pot fi afectate și articulațiile genunchiului și umărului.

 

În cazul spondilitei anchilozante, inflamația articulațiilor coloanei vertebrale are ca rezultat, de obicei,  fuziunea unor părți ale vertebrelor și articulațiilor coloanei vertebrale. Pe măsură ce părțile vertebrelor cresc împreună (sau „fuzionează”), coloana vertebrală devine mai rigidă și inflexibilă.

 

Fuziunea are loc ca reacție la inflamarea ligamentelor sau tendoanelor de la locul atașării pe os. Inflamația cauzează erodarea osului din locul de atașare, iar apoi, pe măsură ce inflamația se calmează, procesul natural de vindecare al corpului cauzează noi creșteri de țesut osos în locul său.

 

Deoarece acest os nou este rigid, prin comparație cu elasticitatea țesutului sau ligamentelor, capacitatea normală de mișcare a coloanei vertebrale este diminuată.

 

Spondilita anchilozantă este diagnosticată cel mai adesea la bărbații tineri, cu vârsta între 15 și 30 de ani, deși oricine poate fi afectat. Aproape toate persoanele care suferă de spondilită anchilozantă au o genă specifică, denumită HLA-B27.