Afecțiunile fațetelor articulare sunt printre cele mai comune probleme debilitante și recurente ale zonei lombare și ale gâtului și pot cauza simptome și dizabilități grave. Cu toate acestea, problemele fațetelor articulare rareori implică nervii spinali.

 

Afecțiuni asemănătoare cu problemele fațetelor articulare

 

Este interesant de remarcat că atunci când inflamația acută a fațetelor articulare lombare sau cervicale este la apogeu, simptomele pot imita îndeaproape simptomele unei hernii de disc, ale unei infecții profunde, ale unei fracturi sau ale unei rupturi musculare la nivelul coloanei vertebrale sau la nivelul zonei lombare, iar câteodată pot semăna foarte mult cu simptomele unei afecțiuni intraabdominale acute. Evident, astfel de episoade pot fi foarte debilitante și înfricoșătoare.

 

Pe de altă parte, problemele grave de la nivelul abdomenului pot imita problemele fațetelor articulare lombare, iar problemele din profunzimea feței anterioare a gâtului pot imita tulburările fațetelor articulare cervicale, deci un diagnostic diferențial bun trebuie să excludă aceste probleme. Artrita adevărată provoacă degenerarea fațetelor și poate fi și dureroasă, prin urmare trebuie analizată și această posibilitate.

 

Simptomele problemelor fațetelor articulare

 

Un diagnostic corect se poate pune doar după calmarea problemei acute. Printre simptome se pot număra:

 

            Episoadele acute de durere la nivelul fațetelor articulare lombare și cervicale sunt de obicei intermitente, în general imprevizibile și apar de câteva ori pe lună sau pe an.

            Majoritatea pacienților vor prezenta o sensibilitate persistentă în punctul de deasupra fațetelor articulare inflamate și o oarecare pierdere a flexibilității mușchilor spinali (denumită „apărare musculară”)

            De obicei, înclinatul înapoi produce mai mult disconfort decât înclinatul înainte.

            Durerea lombară cauzată de fațetele articulare iradiază în fese și pe spatele coapsei. Durerea este rareori prezentă pe fața piciorului și rareori iradiază mai jos de genunchi sau în laba piciorului, astfel cum iradiază adesea durerea provocată de o hernie de disc.

            În mod similar, problemele fațetelor articulare cervicale pot cauza iradierea durerii în acea zonă sau în umeri și în zona superioară a spatelui, rareori cauzând iradierea durerii în față sau de-a lungul unui braț sau în degete, așa cum se întâmplă în cazul unei hernii de disc.

             

Episoadele dureroase recurente pot fi frecvente și destul de imprevizibile, atât ca durată, cât și ca întindere. Pacienții rămân adesea cu impresia că aceasta este o problemă psihosomatică și chiar se poate sugera că „e doar în mintea lor”.

În cazul problemei lombare, statul în picioare poate fi întrucâtva limitat, însă cel mai mare disconfort este provocat de statul așezat și de mersul cu mașina. În mod paradoxal, sarcinile de tip „îndatoriri limitate” (de birou) sunt nocive pentru pacienții cu dureri lombare. Atunci când atinge apogeul durerii și al dizabilității, spasmul muscular este continuu, obosind mușchii, ceea determină repetarea ciclului.

 

Diagnosticarea problemelor fațetelor articulare

 

Atunci când episoadele dureroase aproape imprevizibile reapar lunar sau mai des, trebuie să se efectueze și să se examineze radiografii simple anterioare-posterioare (față-spate), laterale (vedere din profil) și oblice (din alte unghiuri). De obicei, se pot observa modificări anormale ale fațetei. Totuși, cu ajutorul unei tomografii computerizate se pot obține mai multe informații nu doar despre fațetele articulare, ci și despre alte structuri ale segmentului coloanei vertebrale.

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM sau RMN) nu este tot atât de utilă pentru diagnosticarea acestei probleme a coloanei vertebrale, însă este extrem de utilă atunci când se investighează posibilii factori care contribuie la durerea discală sau abdominală.

 

Cel mai precis diagnostic al durerii de la nivelul fațetei articulare poate fi obținut cu ajutorul unei injecții în fațeta articulară (sau blocare anestezică a nervului fațetei articulare), și anume prin injectarea fațetelor articulare suspecte cu o cantitate mică dintr-o combinație de agent de contrast radiologic, anestezic local și cortizon. Calmarea problemei acute sau cronice pe parcursul acționării acestei combinații medicamentoase indică diagnosticul.