Pe măsură ce fațetele articulare se inflamează, iar mușchii gâtului și spatelui se irită, este foarte comună apariția durerii de spate sau la nivelul gâtului. Simptomele tipice acuzate de pacienți includ:

 

      Durere surdă la nivelul gâtului sau la nivelul zonei lombare atunci când pacientul stă în picioare sau merge

      Durere care iradiază în umeri (adesea însoțită de dureri de cap) dacă este afectată coloana vertebrală cervicală (vezi pintenii osoși cervicali)

      Durere care iradiază în fesă și coapsă dacă este afectată coloana vertebrală lombară.

Simptomele pintenilor osoși se înrăutățesc atunci când pacientul este activ și se ameliorează adesea prin odihnă. Simptomele tipice ale pintenilor osoși lombari se ameliorează adesea atunci când pacientul se apleacă în față și se îndoaie din talie, cum ar fi prin sprijinirea de căruciorul de cumpărături sau de un baston.

Pe măsură ce apare compresia nervoasă, pacienții cu pinteni osoși acuză mai multe simptome neurologice, inclusiv:

      Durere în unul sau în ambele brațe sau picioare

      Amorțeală sau furnicături în unul sau în ambele brațe sau picioare

      Slăbiciune progresivă a unuia sau ambelor brațe sau picioare

      În cazuri foarte rare, pot apărea incontinența fecală și incontinența urinară.

 

Simptomele descrise mai sus pot fi cauzate și de alte afecțiuni medicale în afară de pintenii osoși, inclusiv, dar fără a se limita la: diabet, circulație sanguină deficitară la nivelul brațelor și picioarelor, tumori medulare, fracturi și infecții ale coloanei vertebrale.

 

Multe din simptomele pintenilor osoși sunt similare cu artrita generalizată, reumatismul, întinderile musculare de la nivelul spatelui și oboseala musculară, precum și cu rupturile de disc acute însoțite de compresie nervoasă.

 

Deoarece simptomele tipice ale pintenilor osoși seamănă adesea cu multe alte afecțiuni posibile, pentru a obține un diagnostic meticulos și exact, este important ca pacientul să se consulte cu profesioniștii adecvați din domeniul sănătății.