Astfel cum se detaliază în acest articol, cea mai bună abordare pentru obținerea unui rezultat reușit (spre exemplu, reducerea durerii) în cazul unui pacient fumător supus fuziunii spinale este ca acea persoană să renunțe definitiv la fumat.

Din nefericire, nu toți pacienții pot sau sunt dispuși să renunțe la fumat. Astfel, s-au dezvoltat proceduri chirurgicale alternative care pot ajuta la compensarea influenței negative a fumatului.

Tehnici chirurgicale pentru fumători

Unele din cele mai comune metode care pot ajuta la compensarea efectelor negative ale fumatului sunt abordările de stabilizare rigidă.

Acestea pot include fixarea cu șuruburi pediculare și fuziunea anteroposterioară (fuziune circumferențială).

Alte proceduri care pot fi utilizate includ tehnicile de grefă intervertebrală și stimulatoare osteogenice.

Utilizarea proteinelor morfogenice osoase (BMP) în cazul fumătorilor

Chiar și cu toate aceste eforturi suplimentare, dintre care unele sunt mult mai invazive și a căror vindecare durează mai mult, pentru obținerea unei fuziuni solide în cazul unui pacient fumător, rata de pseudartroză (neconsolidare a fracturii)/fuziune nereușită la fumători reprezintă încă o problemă semnificativă.

Una din cele mai recente abordări este utilizarea proteinelor morfogenice osoase (BMP).

BMP reprezintă un grup de factori de creștere cunoscuți pentru capacitatea lor de a induce formarea de oase și cartilaje. BMP se plasează în momentul intervenției chirurgicale și sunt proiectate să îmbunătățească creșterea osoasă față de cea normală, rezultată doar din utilizarea osului pacientului (autogrefă) sau a unui os prelevat de la un cadavru.

Într-un studiu recent, desfășurat de Glassman, Dimar ș.a. (2007), s-a investigat utilizarea unui tip de BMP în cazul fumătorilor și nefumătorilor supuși intervenției chirurgicale de fuziune spinală. Pacienții au fost supuși unei fuziuni posterioare la un singur nivel, cu instrumentație, precum și utilizării BMP.

  • La doi ani postoperator, 100 % dintre nefumători și 95 % dintre fumători au obținut o fuziune reușită. Autorii au concluzionat că utilizarea BMP „poate îmbunătăți rata fuziunii la fumătorii care sunt supuși unei fuziuni lombare posterolaterale, cu instrumentație, la un singur nivel” (pagina 1697).
  • Chiar și așa, autorii au avut grijă să sublinieze că grupul fumătorilor, chiar dacă a obținut un nivel ridicat al fuziunilor reușite, a avut, totuși, rezultate mai slabe decât grupul nefumătorilor în ceea ce privește simptomele funcționale și fizice generale (și anume, calmarea durerii).

Aceste concluzii sunt în concordanță cu cercetările trecute în revistă anterior. Glassman ș.a. (2007) concluzionează: „Deși matricea rhBMP-2 este o unealtă valoroasă pentru fuziunea lombară la fumători, reducerea fumatului este, în continuare, tehnica optimă de gestionare pentru pacienții care sunt supuși intervenției chirurgicale de fuziune lombară” (pagina 1697).