Multor pacienți li se spune că au pinteni osoși la nivelul spatelui sau gâtului, sugerându-se că pintenii osoși sunt cauza durerii lor de spate. Totuși, pintenii osoși în sine indică pur și simplu faptul că există degenerare la nivelul coloanei vertebrale. Prezența pintenilor osoși nu înseamnă neapărat că aceștia sunt cauza reală a durerii de spate a pacientului.

 

În realitate, denumirea de „pinteni osoși” este oarecum improprie, deoarece cuvântul „pinteni” implică faptul că aceste excrescențe osoase înțeapă sau împung o parte anatomică a coloanei vertebrale și cauzează durere. Totuși, contrar acestei implicații, în realitate, pintenii osoși sunt structuri netede care se formează pe o perioadă îndelungată de timp.

 

Termenul medical pentru pinteni osoși este „osteofite”, acestea reprezentând o mărire a structurii osoase normale. În esență, osteofitele sunt un marker radiografic al degenerării (îmbătrânirii) coloanei vertebrale, ceea ce înseamnă că apar pe radiografii sau RMN-uri și sunt, în general, o afecțiune normală pe măsură ce îmbătrânim. De fapt, după vârsta de 60 de ani, pintenii osoși ai coloanei vertebrale sunt destul de comuni.

 

Pintenii osoși și anatomia coloanei vertebrale

 

Coloana vertebrală este alcătuită din 32 de segmente vertebrale separate, care sunt separate de discuri intervertebrale din colagen și ligamente. Aceste discuri absorb șocurile și permit un grad limitat de flexibilitate și mișcare la nivelul fiecărui segment al coloanei vertebrale. Efectul cumulativ permite capacitatea de mișcare completă în jurul axei coloanei vertebrale, în special la nivelul gâtului (coloana vertebrală cervicală) și al părții inferioare a spatelui (coloana vertebrală lombară).


Mișcarea dintre segmente este limitată de ligamentele dure ale discurilor externe și de articulațiile care se mișcă (se articulează) la fiecare nivel al coloanei vertebrale (fațeta articulară). Sub fiecare articulație, imediat în spatele discului, se află o pereche de rădăcini de nerv care ies din canalul vertebral. Gaura de ieșire (foramenul) care înconjoară nervul (discul în față, articulațiile deasupra și dedesubt) este relativ mică și nu are suficient loc decât pentru nervul care iese din canalul vertebral.

 

Factorii de stres normali din viață, posibil agravați de leziuni traumatice ale arhitecturii coloanei vertebrale, cauzează degenerarea discurilor și articulațiilor coloanei vertebrale. Când există factori precum vârsta, accidentele și postura defectuoasă, osul sau articulațiile coloanei vertebrale suferă leziuni cumulative.

Spre exemplu:

1.    Pe măsură ce materialul discal se uzează încet, ligamentele slăbesc și apare mișcarea excesivă la nivelul articulației.

2.    Corpul îngroașă în mod natural și necesar ligamentele care unesc oasele.

3.    De-a lungul timpului, ligamentele groase tind să se calcifieze, având ca rezultat fragmente de os sau formarea de pinteni osoși.

4.    Pe măsură ce canalul vertebral central și găurile (foramenele) își îngroașă ligamentele, compresia sistemului nervos cauzează simptome clinice.

 

Schimbările degenerative ale țesutului vital normal debutează la începutul maturității, însă, de obicei, acest proces încet nu este însoțit de compresia sistemului nervos până la vârsta de 60-70 de ani. Factorii care pot accelera procesul degenerativ și creșterea pintenilor osoși la nivelul coloanei vertebrale includ:

• Factorii congenitali sau ereditatea
• Alimentația
• Stilul de viață, inclusiv postura defectuoasă și ergonomia defectuoasă
• Forțele traumatice, în special leziunile legate de sporturi și de accidentele de autovehicule

În general, pentru a evita sau a minimiza durerea de spate, este recomandabil să vă păstrați în bună condiție fizică (atât prin exerciții de aerobică, cât și prin exerciții de forță) și să mențineți o postură bună pe tot parcursul vieții.