Osteoartrita (artrita degenerativă) poate cauza uzura cartilajului dintre fațetele articulare. Atunci când articulațiile se mișcă, absența cartilajului cauzează durere, precum și pierderea capacității de mișcare și rigiditate.

Fațetele articulare sunt situate în porțiunea din spate (posterioară) a coloanei vertebrale. Articulațiile se combină cu spațiul discal pentru a crea un segment de mișcare (complex triarticular) la fiecare nivel vertebral. Fațeta articulară este alcătuită din două suprafețe osoase cu cartilaj între ele și o capsulă înconjurătoare, care produce lichid.

Combinația dintre cartilaj și lichid permite mișcarea articulației cu foarte puțină frecare. Totuși, artrita fațetelor articulare cauzează uzura cartilajului și mișcarea articulației este asociată cu mai multă frecare. Pacientul își pierde capacitatea de mișcare, iar pe măsură ce rigiditatea crește, crește și nivelul durerii de spate.

Durerea lombară cauzată de osteoartrită

În mod tipic, durerea lombară este mai pronunțată la prima oră a dimineții. Pe parcursul zilei, mișcarea normală cauzează acumularea de lichid în articulație, aceasta devenind mai bine lubrifiată, ceea ce scade nivelul durerii. Mai târziu în cursul zilei, de obicei durerea se înrăutățește din nou, pe măsură ce se aplică mai multă tensiune pe articulație.

Tratamentele conservatoare pentru osteoartrită

Tratamentele conservatoare (nechirurgicale) care se axează pe menținerea capacității de mișcare a spatelui sunt cele mai eficiente pentru calmarea durerii.

  • De obicei, exercițiile de întindere (stretching) pentru mușchii posteriori ai coapsei, articulațiile șoldurilor și spate pot preveni înrăutățirea durerii.
  • În cazul durerii mai puternice, manipulările chiropractice pot ajuta la calmarea durerii.
  • Și terapia acvatică poate fi utilă, deoarece apa asigură un oarecare grad de imponderabilitate la nivelul articulațiilor, ceea ce rezultă în mai puțină durere la efectuarea mișcărilor.
  • Paracetamolul este un medicament eficient și relativ sigur, eliberat fără rețetă, care ajută la atenuarea durerii, iar unii pacienți constată că și AINS (antiinflamatoarele nesteroidiene, inclusiv inhibitorii de COX-2) sunt utile.
Intervenția chirurgicală pentru osteoartrită

Singura opțiune eficientă de tratament chirurgical pentru osteoartrită este fuziunea, care oprește mișcarea la nivelul articulației dureroase, însă, în general, această intervenție chirurgicală nu este recomandată, deoarece osteoartrita afectează de obicei mai multe niveluri vertebrale, iar fuziunile pe mai multe niveluri nu sunt recomandabile, în general.