Pentru a întrerupe ciclul durerii recurente și acute de la nivelul fațetelor articulare se pot utiliza cu succes mai multe tratamente. Multe din acestea calmează temporar durerea (parțial sau chiar în mare parte), însă adesea nu sunt de niciun ajutor pe termen lung.

Opțiuni de tratament nechirurgical

Există mai multe opțiuni de tratament nechirurgical care se pot încerca pentru atenuarea durerii și recuperarea spatelui, cum ar fi:

  • Tratamentul de succes pe termen lung implică exerciții fizice corespunzătoare, sub instruirea unui fizioterapeut pregătit sau a unui alt cadru medical.
  • Postura bună (menținerea curburii normale a coloanei vertebrale, spre exemplu, prin tragerea scaunului de la mașină în față sau, atunci când se stă în picioare în fața chiuvetei, prin ridicarea unui picior pe o bordură, îndoind un pic genunchiul respectiv), susținerea zonei lombare atunci când se stă jos sau se merge în mașină (în special în faza acută).
  • O postură foarte utilă atunci când se stă în picioare sau așezat este înclinarea pelviană, în care persoana strânge fesele și rotește în față pelvisul inferior, menținând acea poziție timp de câteva secunde; postura trebuie repetată de câteva ori pe zi.
  • Căldura (spre exemplu, centurile de încălzire, sticla cu apă caldă, dușurile fierbinți) sau frigul (spre exemplu, aplicările de comprese reci) poate ajuta la atenuarea episoadelor dureroase
  • Schimbări ale activităților zilnice (spre exemplu, scurtarea sau eliminarea unei navete zilnice lungi) și introducerea unor pauze de odihnă frecvente
  • Utilizarea antiinflamatoarelor, cum ar fi diverse antiinflamatoare nesteroidiene, denumite AINS (spre exemplu, ibuprofen), și inhibitori de COX-2 (spre exemplu, Celebrex), care sunt medicamente mai noi
  • Manipulările chiropractice sau osteopatice pot calma durerea
  • Durerea de la nivelul gâtului poate fi calmată temporar cu ajutorul unui guler de restricționare a mișcării sau cu ajutorul tracțiunii cervicale. O pernă adecvată de susținere a gâtului este adesea esențială, iar flexia anormală a gâtului pe timpul nopții (cum ar fi atunci când se utilizează perne suprapuse) trebuie evitată.

Problema fațetei articulare poate fi calmată pe o perioadă mai lungă prin distrugerea unora dintre terminațiile nervoase minuscule de la nivelul articulațiilor. Acest fapt se poate realiza prin tehnica de înghețare a vârfului sau tehnica cu sondă electrificată fierbinte (denumită și rizotomie de fațetă), acestea fiind desfășurate sub control radiologic. Calmarea durerii pe o perioadă mai scurtă se poate realiza și printr-o injecție atent controlată de toxină botulinică, care tratează spasmul muscular.

Intervenția chirurgicală pentru durerea de la nivelul fațetei articulare

În cazul unor probleme neobișnuit de grave și de persistente, degenerarea discului adiacent este aproape întotdeauna prezentă, prin urmare segmentul poate necesita o intervenție chirurgicală de fuziune osoasă pentru oprirea problemelor discale și articulare asociate.

O asemenea intervenție chirurgicală poate fi considerată radicală, însă o durere de spate persistentă, episodică și grav debilitantă lăsată netratată poate distruge ușor viața activă a pacientului. Prin urmare, intervenția chirurgicală este, în anumite cazuri, o opțiune rezonabilă.

Din fericire, în cazul marii majorități a pacienților, problema poate fi redusă la un nivel ușor de gestionat cu ajutorul unei combinații dintre schimbarea stilului de viață, medicație, exerciții fizice și postură corespunzătoare.