Tratamente nechirurgicale pentru pintenii osoși.


Majoritatea pacienților care suferă de compresia și iritația ușoară sau moderată a nervilor, cauzate de pintenii osoși, își pot gestiona simptomele eficient prin îngrijiri nechirurgicale ale spatelui, cum ar fi:


Medicamente


Administrarea de medicamente, cum ar fi antiinflamatoare și analgezice-relaxante musculare, timp de aproximativ 4-6 săptămâni.

Odihnă pe perioade scurte


Activitatea poate declanșa puseuri inflamatorii la nivelul articulațiilor, prin urmare o scurtă perioadă de odihnă este adecvată inițial.


Terapie de recuperare


După 1-2 săptămâni, fizioterapia, exercițiile fizice și ajustarea chiropractică ameliorează adesea afecțiunile articulare dureroase. Aceste metode vizează redarea flexibilității și a forței gâtului și spatelui, îmbunătățirea posturii și, posibil, scăderea compresiei nervoase. Totuși, compresia nervoasă cu durere care iradiază într-un braț și într-un picior trebuie investigată clinic înainte de începerea oricărei forme de terapie de recuperare.


Injecții


Injecțiile epidurale steroidiene cu cortizon au o potențială valoare terapeutică pentru unii pacienți care suferă de inflamația fațetelor articulare, deoarece reduc tumefierea (umflarea) articulațiilor și ameliorează durerea de la nivelul coloanei vertebrale și sindroamele de durere iradiantă în membre. De obicei, rezultatele sunt doar temporare, însă pot fi indicate injecții repetate. Calmarea durerii datorită injecției îi poate permite pacientului să progreseze în cadrul recuperării.

Dacă aceste măsuri nechirurgicale de tratare a pintenilor osoși nu dau rezultate, este adecvată consultarea unui specialist în problemele coloanei vertebrale. Trimiterea timpurie este adecvată dacă pacienții suferă de durere puternică sau dacă există dovezi clinice ale compresiei și lezării nervilor.

 

Intervenția chirurgicală la nivelul coloanei vertebrale pentru pinteni osoși

Intervenția chirurgicală, cum ar fi laminectomia, este proiectată să calmeze durerea și simptomele neurologice prin înlăturarea pintenilor osoși și a ligamentelor îngroșate care cauzează compresia nervoasă dureroasă.

În majoritatea cazurilor, intervențiile chirurgicale pentru pinteni osoși au rezultate bune, iar pacienții dobândesc adesea ani fără durere, precum și îmbunătățirea calității vieții.

 

Studiile au demonstrat că vârsta nu este un factor important atunci când se stabilește dacă o persoană va avea beneficii de pe urma intervenției chirurgicale pentru pinteni osoși. Cu toate acestea, afecțiunile medicale asociate adesea cu vârsta, cum ar fi tensiunea arterială ridicată, diabetul și bolile cardiovasculare, pot influența riscurile chirurgicale și pot încetini procesul de recuperare, deci ar trebui luate în calcul atunci când se ia decizia cu privire la intervenția chirurgicală.

 

Intervenția chirurgicală pentru pinteni osoși devine necesară dacă compresia nervoasă sau a măduvei spinării provoacă o durere care nu încetează sau dacă în cadrul examinării se observă pierderea funcției motorii.

Este important ca pacientul să discute cu medicul primar chirurg riscurile și beneficiile diverselor abordări ale intervențiilor chirurgicale la nivelul coloanei vertebrale pentru a înțelege toți factorii potențiali care țin de situația individuală a pacientului.