Această categorie de tratament se axează pe condiția fizică generală, precum și pe activități specifice de creștere a forței mușchilor din jurul articulațiilor artritice, pe creșterea mobilității articulare, în același timp susținând în mod adecvat articulațiile afectate pentru a preveni vătămarea. Printre tehnicile utile se numără fizioterapia și exercițiile fizice (atât pe uscat, cât și în apă).

Exerciții fizice și fizioterapie pentru artrita coloanei vertebrale

Multe persoane care suferă de artrită au constatat că simptomele lor se calmează semnificativ cu ajutorul fizioterapiei și exercițiilor fizice.

De fapt, se crede că exercițiile fizice reprezintă cel mai eficient tratament nemedicamentos pentru reducerea durerii și îmbunătățirea capacității de mișcare în cazul persoanelor care suferă de osteoartrită. În cazul acestora, exercițiile trebuie efectuate corect pentru a evita cauzarea durerii articulare. Exercițiile fizice specifice ajută la creșterea forței mușchilor din jurul articulațiilor (ceea ce înlătură întrucâtva tensiunea de la nivelul articulațiilor), la îmbunătățirea mobilității articulațiilor și la reducerea rigidității și durerii articulare.

S-a demonstrat că durerea de spate și/sau de gât (ceafă) inhibă funcția mușchiului extensor, prin urmare exercițiile fizice ar trebui să se concentreze exact pe acei mușchi. Exercițiile fizice regulate asigură și o gamă largă de beneficii secundare, întrucât de obicei îmbunătățesc postura, asigură un nivel sănătos al circulației sanguine, ajută la păstrarea greutății adecvate, promovează rezistența fizică, asigură mai multă energie, îmbunătățesc somnul și chiar pot scădea nivelul depresiei.

Pacientul poate primi o trimitere de la doctorul său către un fizioterapeut sau un antrenor de sport, în scopul stabilirii nivelului și tipurilor adecvate de exerciții fizice. În majoritatea cazurilor, este foarte important să se lucreze cu un fizioterapeut instruit corespunzător pentru a învăța cum se efectuează corect exercițiile fizice.

Tipuri de exerciții pentru osteoartrită

În general, o persoană care suferă de osteoartrita dureroasă a coloanei vertebrale va beneficia de pe urma efectuării tuturor categoriilor următoare de exerciții fizice sau a unei combinații a acestora:

Exerciții fizice de creștere a forței musculare pentru gât și spate

Aceste exerciții pot ajuta la menținerea forței și flexibilității coloanei vertebrale. Creșterea forței musculare ajută la o mai bună susținere a articulațiilor artritice, eliberându-le de tensiunea nejustificată. Pe lângă aparatele pentru rezistență și greutate pot fi utilizate și dispozitive ieftine care cresc nivelul de rezistență, cum ar fi benzile pentru exerciții.

Activități aerobice cu impact scăzut

Aceste activități mențin plămânii și sistemele circulatorii în formă și ajută la controlarea greutății. Printre activitățile populare care nu tensionează nejustificat coloana vertebrală se numără mersul pe jos, utilizarea bicicletei staționare și efectuarea de exerciții fizice în apă (spre exemplu, terapia acvatică sau în bazin).

Exerciții fizice pentru îmbunătățirea capacității de mișcare

Aceste exerciții se axează pe menținerea flexibilității articulațiilor spatelui, eliminarea rigidității și menținerea mișcării normale a articulațiilor de la nivelul spatelui. Aceste exerciții pot include aplecatul în lateral, în față și în spate.