Medicina convențională nu dispune încă de un tratament demonstrat pentru oprirea sau încetinirea progresiei osteoartritei.

Suplimentele alimentare cu glucozamină și sulfat de condroitină au apărut ca alternativă de tratament pentru anumiți pacienți care suferă de durere cauzată de osteoartrită.

Poate că cel mai important aspect al suplimentelor cu glucozamină și sulfat de condroitină este că se crede că ajută la încetinirea sau prevenirea degenerării cartilajelor articulare, care reprezintă motivul subiacent al durerii osteoartritice. Suplimentele alimentare cu glucozamină și sulfat de condroitină pot ajuta și la atenuarea durerii articulare existente. În prezent, se crede că suplimentele cu glucozamină și sulfat de condroitină au foarte puține efecte secundare, spre deosebire de numeroase medicamente disponibile pentru tratarea durerii și inflamației artritice.

Totuși, suplimentele alimentare cu glucozamină și sulfat de condroitină nu oferă nivelul dorit de calmare a durerii în cazul tuturor pacienților care suferă de osteoartrită. La data elaborării acestui articol, beneficiile și riscurile administrării glucozaminei și sulfatului de condroitină nu au fost demonstrate definitiv, fiind necesare studii pe termen lung pentru a înțelege mai bine efectele lor.

Osteoartrita și degenerarea articulațiilor

Osteoartrita apare atunci când cartilajul de la capetele articulațiilor se uzează, iar oasele expuse se freacă unul de celălalt. Acest proces degenerativ cauzează frecare excesivă la nivelul articulațiilor, ceea ce duce la pierderea capacității de mișcare, rigiditate și durere articulară. Osteoartrita este mai frecvent întâlnită la persoanele de vârstă mijlocie și de vârsta a treia. Simptomele pot varia de la durere ușoară la durere foarte puternică la nivelul spatelui, gâtului, mâinilor, șoldurilor, genunchilor și/sau labelor picioarelor.

Atunci când osteoartrita degenerativă apare la nivelul spatelui, este denumită de obicei osteoartrita fațetelor articulare (deoarece afectează fațetele articulare de la nivelul coloanei vertebrale).

Atunci când apare la nivelul gâtului, este denumită de obicei osteoartrită cervicală.

Suplimentele alimentare cu glucozamină și sulfat de condroitină

Glucozamina și sulfatul de condroitină se găsesc în mod natural în țesuturile conjunctive din corpul uman, cum ar fi cele care îmbracă capetele oaselor din articulații. Glucozamina este extrasă din țesuturi animale, cum ar fi carapacea de crab, homar sau crevete, iar sulfatul de condroitină se găsește în cartilajele animale precum traheile sau cartilajul de rechin.1 Aceste substanțe sunt administrate de obicei sub formă de suplimente alimentare (cunoscute și sub denumirea de suplimente nutritive).

Se crede că glucozamina și sulfatul de condroitină afectează în următoarele moduri procesul de degenerare a cartilajului din cadrul osteoartritei:

  • Se crede că sulfatul de glucozamină ajută la formarea și repararea cartilajului.1 Unele analize arată că sulfatul de glucozamină poate ajuta la protejarea cartilajului articular prin limitarea uzurii acestuia și creșterea nivelurilor de cartilaj.2 O altă formă a glucozaminei, clorhidratul de glucozamină, este considerată la fel de eficientă ca forma sulfatată, dar este absorbită mai ușor în corp și poate fi administrată în doze mai mici având aceeași eficiență ca sulfatul de glucozamină.
  • Sulfatul de condroitină face parte dintr-o moleculă de proteină care ajută la conferirea elasticității cartilajului. Se crede că sulfatul de condroitină are un efect antiinflamator, care poate ajuta la reducerea umflării dureroase a articulațiilor, care apare atunci când oasele expuse din articulație se freacă unul de celălalt.3 În plus, sulfatul de condroitină poate ajuta la încetinirea uzurii cartilajului și poate ajuta la reluarea creșterii cartilajului pentru o mai bună amortizare a șocurilor la nivelul articulațiilor.
Combinarea suplimentelor nutritive cu alte tratamente

Este posibil ca glucozamina și sulfatul de condroitină să nu calmeze suficient durerea pentru toți pacienții care suferă de osteoartrită. Mulți pacienți constată că este ideală utilizarea suplimentelor alimentare cu glucozamină și sulfat de condroitină împreună cu alte tratamente nechirurgicale (sub îndrumarea medicului lor curant), cum ar fi:

  • Calmante pentru durere (analgezice) cu proprietăți antiinflamatorii, cum ar fi ibuprofenul, inhibitorii de COX-2, naproxenul și alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Și paracetamolul poate fi util pentru calmarea durerii articulare asociate osteoartritei. Administrarea de suplimente alimentare cu glucozamină și sulfat de condroitină poate reduce nevoia de analgezice și antiinflamatoare a unor pacienți, în vreme ce alții pot continua să ia alte medicamente pentru calmarea durerii. Totuși, pacienții care iau tratament zilnic cu aspirină ar trebui să evite suplimentele cu sulfat de condroitină, întrucât administrarea simultană a celor două poate contribui la sângerări.
  • Exercițiile ușoare de întindere (stretching) pot ajuta la menținerea flexibilității și a capacității de mișcare, precum și la reducerea rigidității mușchilor și articulațiilor. Practicarea unor activități fizice ușoare poate ajuta și la menținerea sănătății generale a spatelui, chiar și după calmarea unui puseu de durere osteoartritică.
  • Terapia acvatică (exerciții fizice specifice efectuate într-un bazin) poate ajuta pacienții care suferă de durere osteoartritică puternică. Terapia în bazin poate asigura un oarecare grad de imponderabilitate la nivelul articulațiilor, putând reprezenta astfel un exercițiu fizic mai puțin dureros decât altele. O altă formă ușoară de exercițiu fizic este utilizarea unei biciclete eliptice sau a unei biciclete staționare, care asigură forme de exerciții fizice aerobice cu impact scăzut asupra articulațiilor.

    Tracțiunea pentru osteoartrita cervicală și/sau manipulările manuale (spre exemplu, chiropractice sau osteopate) pot ajuta la controlarea durerii cronice și a altor simptome ale osteoartritei, precum și la calmarea episoadelor dureroase puternice. Pacienții care iau în considerare tracțiunea trebuie să lucreze întotdeauna cu un medic pentru a asigura utilizarea corectă și sigură a dispozitivelor de tracțiune, întrucât aplicarea necorespunzătoare a tracțiunii poate fi dăunătoare.

Pentru unii pacienți pot fi eficiente abordările nemedicale adiționale [spre exemplu, acupunctura, yoga sau Tai Chi-ul, tehnicile asistate mecanic pentru țesuturi moi, cum ar fi tehnica de eliberare activă (Active Release Technique/ART), tehnica Graston (Graston Technique/GT), tehnicile musculo-energetice, facilitarea neuromusculară proprioceptivă (proprioceptive neuromuscular rehabilitation/PNF), metoda Nimmo, masajul și altele].

Câteodată, în cazul anumitor pacienți, poate fi recomandată odihna sau scăderea în greutate pentru a reduce tensiunea de la nivelul articulațiilor. Unii pacienți pot necesita și o scurtă perioadă de odihnă și medicamente pentru a reduce inflamația articulară înainte de începerea efectuării exercițiilor fizice.

Cursul de tratament adecvat va fi diferit pentru fiecare pacient în parte și trebuie supravegheat de un cadru medical.

Intervenția chirurgicală pentru osteoartrită

În cazuri rare, intervenția chirurgicală de fuziune spinală poate fi necesară pentru tratarea durerii osteoartritice puternice. Totuși, în general, intervenția chirurgicală de fuziune nu este optimă, deoarece osteoartrita afectează de obicei mai multe niveluri vertebrale, iar fuziunile pe mai multe niveluri nu sunt recomandabile în general.