Cele mai frecvente cauze ale durerii lombare sunt de origine mecanica, din cauza tulpinilor musculare atrofiate sau pot fi cauza rănirii țesuturile moi. Aceste leziuni pot include deteriorarea discurilor intervertebrale, comprimarea rădăcinilor nervoase și mișcarea necorespunzătoare a articulațiilor vertebrale.


Tulpinile musculare


Durerile cauzate de tulpinile musculare atrofiate pot fi bruste sau se pot dezvolta in timp cel mai probabil din cauza miscarilor repetitive. Atrofia tulpinilor musculare apare atunci când musculatura este intinsa si se întâmplă atunci când supra-întinderea afectează ligamentele.

Majoritatea episoadelor de durere lombara sunt cauzate de deteriorarea mușchilor și / sau a ligamentelor din partea inferioară a spatelui lucru ce poate duce la dureri severe ce pot avea ca rezultat chiar internarea pacientului.

 

Durerile lombare sunt de 2 tipuri:

 

1.    Dureri musculare atunci cand musculatura sufera o intindere ducand la deteriorareafibrelor.
2.    Entorse lombare atunci când ligamentele sunt întinse sau rupte. Ligamentele sunt țesuturi foarte dure, fibroase care leagă oasele împreună.

Din pct de vedere medical, nu contează prea mult dacă durerea este provocata de o tulpină musculară sau o entorsă ligamentală, deoarece tratamentul și prognosticul pentru ambele afectiuni este in general aceleași.
Din fericire, tulpinile musculare se vindecă de obicei cu timpul, câteva zile pana la o luna. Musculatura din partea inferioară a spatelui are o bună alimentare cu sânge, ce aduce necesarul de nutrienți și proteine necesar refacerii pacientului. Insa dacă durerea este severă, pacientul poate fi sfătuiț să se odihnească, una - două zile.

 

Tratamentele tipice de primă linie includ o combinație de:

 

Medicamente pentru durere (cum ar fi acetaminofenul), pentru a întrerupe transmiterea semnalelor de durere către creier si sedinte de fizioterapie, electroterapie pentru refacerea rapida a pacientului.

Tratamentele obisnuite mai pot include medicamente antiinflamatorii (cum ar fi ibuprofenul, sau posibil steroizi) pentru a reduce inflamația locală care este cauza durerii.

 

Relaxante musculare, care pot fi prescrise pe termen scurt pentru a ușura durerea lombara severa asociată cu spasmele musculare.

 

Sedintele de masaj, ce pot ajuta la promovarea fluxului de sânge în partea inferioară a spatelui pentru refacerea rapida a musculaturii spatelui si eliberarea endorfinelor (ucigașii naturali ai durerii).

 

Chiropractic cu investigatie totala a coloanei. Chiropractica este o terapie care functioneaza prin corectarea problemelor articulatiilor, in special ale coloanei vertebrale, bazandu-se pe relatia dintre impulsurile nervoase, oase si muschi. Chiropractica difera de osteopatie prin aplicare, miscarile nefiind rapide, iar forta este minima, pentru a nu avea un efect traumatic. Scopul manevrelor este acela de a debloca un anumit segment vertebral, dupa care se incearca intarirea anumitor grupe de muschi prin intermediul tehnicilor intalnite in chineziologie aplicata.

 

Terapia cu gheata sau impachetare rece
Acest tip de terapie este folosit pentru reducerea inflamației.

 

Terapie termică. Aplicarea căldurii pe partea inferioară a spatelui este utilă pe termen lung pentru a stimula fluxul sanguin și pentru a vindeca zona afectată.

 

Terapia combinata rece cald.

Dacă un episod de durere lombaradurează mai mult de două săptămâni, mușchii pot începe să slăbească. Deoarece utilizarea musculaturii spatelui inferior este dureroasă, tendința naturală pentru majoritatea pacienților este de a evita miscarea naturala si folosirea musculaturii afectate.  Lipsa de activitate poate duce la atrofie musculare caz in care musculatura nu mai este capabila sa susțină coloana vertebrală in mod natural si corect.
Miscarea este foarte importanta si este de stiut ca persoanele active și cu o conditie fizica normala sunt mult mai puțin susceptibile de a suferi de dureri lombare.

 

Există trei tipuri de mușchi care susțin coloana vertebrală:

 

Extensori (mușchii spatelui și musculatura gluteală)
Flexori (mușchii abdominali și mușchii iliopsoas)
Oblici sau Rotatori (mușchi laterali)
În timp ce unii dintre acești muschi sunt utilizați în viața de zi cu zi, majoritatea nu sunt folositi la capacitatea lor optima in cadrul activitatilor zilnice iar odata cu inaintarea in varsta acestia au tendinta sa se atrofieze. Un program regulat de exercitii fizice sustinute zilnic vor contribui in timp in mod favorabil la refacerea mai rapida a pacientilor preantampinand aparitia recidivelor pe termen lung.

 

Trebuie retinut faptul ca un program complet de exerciții fizice pentru spatele inferior ar trebui să cuprindă o combinație de:

 

Stretching pentru dureri de spate de relief
Exerciții de întărire a musculaturii joase a spatelui
Exercițiu aerobic cu impact scăzut

Dupa cum am enuntat anterior spatele este susținut de un complex mare de mușchi care susțin coloana vertebrală, incluzând mușchii extensori, flexori și oblici. Țesuturile moi care înconjoară coloana vertebrală permit mișcările de îndoire, ridicare, arcuire și răsucire.
Mișcările gresite ale zonei spatelui pot duce la adevarate crize lombare. De exemplu, ridicarea unui obiect greu, răsucirea în timpul ridicării, căderea sau chiar si banalele activitati sportive fara o incalzire prealabila pot fi cauzatoare de dureri lombare aparute brusc.

 

Simptomele durerii lombare sunt:


Simptomele durerilor lombare includ debutul brusc de durere, durerea localizată care nu radiază în picior și sensibilitatea la nivelul spatelui inferior, însoțită de spasme musculare, deoarece corpul încearcă să stabilizeze leziunea.
Durerea acută a spatelui inferior se poate rezolva într-o perioadă scurtă de timp, dar nivelurile scăzute de durere sau inflamații pot continua săptămâni sau luni după criza inițială.
Durerea este considerată cronică odată ce durează mai mult de trei luni și depășește procesul natural de vindecare al organismului. Durerea cronică din partea inferioară a spatelui implică adesea o problemă a discului, o problemă comună și / sau o rădăcină nervoasă iritată.

 

Cauzele obișnuite includ:

 

Disc herniat lombar. Centrul ca un jeleu al unui disc lombar poate sparge stratul exterior dur și poate irita o rădăcină nervoasă din apropiere. Porțiunea herniată a discului este plină de proteine care provoacă inflamație atunci când ajung la o rădăcină nervoasă, iar inflamația și compresia nervului provoacă dureri de rădăcină nervoasă. Peretele discului este, de asemenea, bogat furnizat de fibrele nervoase, iar o rupere prin perete poate provoca dureri severe.

 

Boala discului degenerativ. La naștere, discurile intervertebrale sunt pline de apă fiind perfect sănătoase. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, discurile își pierd hidratarea, uzandu-se si atrofiindu-se. Pe măsură ce discul își pierde hidratarea, el nu poate rezista forțelor naturale de compresie si miscare și transferă aceasta forța pe peretele discului care poate dezvolta hernie sau se poate prăbuși și poate contribui la stenoză.

 

Disfuncție articulară. Există două articulații in fata si spatele fiecărui disc, la fiecare segment de mișcare a coloanei vertebrale lombare. Aceste articulații sunt înconjurate de un ligament capsular, care este bogat inervat de nervi. Disfunctia acestor articulații poate fi extrem de dureroasa si poate chiar impiedica miscarea normala si fireasca a pacientilor.

 

Sindromul de disfuncție sacroiliacă.  Sindromul sacroiliac se mai numește sacroileită, boală sacroiliacă sau disfuncție sacroiliacă și instabilă. Disfuncția articulației dintre coloana vertebrală și bazin este la originea durerilor cronice în partea de jos a spatelui. Sindromul sacroiliac desemnează o deteriorare a uneia dintre cele două articulații cu același nume care asigură legătura între partea de jos a coloanei vertebrale și bazin. El se caracterizează prin dureri care iradiază, într-o singură parte a corpului, plecând din spate spre fesă, zona inghinală și uneori până la genunchi.

 

Stenoza Spinala. Stenoza spinala reprezinta ingustarea canalului spinal si canalului radacinii nervului de-a lungul extinderii articulatiilor de fateta. Cel mai frecvent este cauzata de osteoartrita si procesele naturale de imbatranire ale corpului, dar se poate dezvolta, de asemenea, de la o leziune sau interventii chirurgicale anterioare. Pe masura ce canalul spinal se ingusteaza, este mai putin loc pentru nervi sa se ramifice si sa circule liber. Ca rezultat, ei pot deveni umflati si inflamati, lucru ce poate provoca dureri, crampe, senzatie de amorteala sau slabiciune in picioare, spate, gat sau brate. Simptomele usoare pana la moderate pot fi ameliorate cu medicamente, electroterapie si injectii in zona spatelui. Simptomele severe pot necesita interventie chirurgicala.

 

Spondiloza. Literal, spondiloza inseamna rigidizarea sau fixarea unor blocuri osoase de coloana vertebrala, in urma unor modificari degenerative la nivelul coloanei vertebrale. Specific spondilozei este aparitia pintenilor ososi si degenerarea discurilor intravertebrale. Totalitatea modificarilor caracteristice spondilozei, in zona coloanei vertebrale, sunt frecvent mentionate ca osteoartrita. Spondiloza coloanei vertebrale lombare se refera la modificarile degenerative cum ar fi osteoartrita si degenerarea discurilor intravertebrale in partea inferioara a spatelui.
Spondiloza poate fi localizata, atat in partea superioara sau cervicala a coloanei vertebrale, dar poate afecta si coloana vertebrala lombara. Spondiloza lombara si cea cervicala sunt cel mai frevent intalnite. Spondiloza toracica nu determina simptome. Spondiloza lombosacrala este spondiloza care afecteaza, atat coloana vertebrala lombara, cat si coloana vertebrala sacrala.


Osteoartrita. Osteoartrita este o afectiune in care cartilajul care protejeaza si inveleste suprafetele articulare se deterioreaza o data cu trecerea timpului. In cele din urma, oasele, nemaifiind separate de cartilaj, se freaca unele de altele, ducand la lezarea tesutului si a osului subiacent si determinand aparitia simptomelor articulare dureroase ale osteoartritei.

Osteoartrita, denumita cateodata boala articulara degenerativa sau osteoartroza, reprezinta cea mai frecventa forma de artrita si este cauza principala a durerii si invaliditatii in randul adultilor in varsta.

 

Deviatiile patologice ale coloanei vertebrale.


1. Cifozele sunt deviatii ale coloanei vertebrale in plan sagital (in planul vertical de simetrie), prin exagerarea curburilor normale ale coloanei vertebrale. Cifoza se manifesta prin curbarea excesiva a coloanei in regiunea toracica, in fata, provocand cocoasa, compensata fiind, printr-o hiperlordoza cervicala si lombara pentru echilibrarea coloanei. Cifoscolioza este o deviatie dubla a coloanei vertebrale, cu convexitate posterioara si curbura laterala.

 

2. Scolioza este o modificare a curburilor fiziologice, mai ales in regiunea lombara, in plan frontal, mai mult de 100, luand forma literei „C”, urmata uneori de o modificare compensatorie aparuta in zona urmatoare, realizand litera „S”. Aceasta deformare, observata mai bine din spatele persoanei sau din fata, se poate realiza spre dreapta sau spre stanga, in functie de greselile de pozitie ale coloanei.

 

3. Lordoza este normala doar in regiunea cervicala si dorsolombara, dar devine anormala atunci cand afecteaza o alta parte a coloanei vertebrale sau atunci cand devine foarte accentuata.

Netratate, in timp, aceste afectiuni se pot permanentiza, iar in momentul in care copilul incearca sa adopte o pozitie corecta, duc la aparitia durerilor de spate.

 

Traumele. Fracturile acute sau dislocările coloanei vertebrale dezvoltate după o traumă, cum ar fi un sau cădere, trebuiesc evaluate imediat medical.

 

Fractura de compresie a coloanei vertebrale. Fractura de compresie vertebrale are loc de-a lungul axei vertical iar timpul în acest caz este împotriva victimei, fiecare nouă mișcare promovand o reactie in lant si extinderea distrugerii vertebrala. Durerile cauzate de fractura de compresie a coloanei vertebrale sunt extreme de puternice apar brusc si cresc in intensitate la cea mai mica miscare, respiratie sau schimbare de pozitie. Alte simptome mai includ:

- durere, furnicături, amorțeală
- pierdere de senzație, paralizie
- dispnee, dificultati de respiratie
- ritm cardiac anormal (aritmie, bradicardie)
- scăderea tensiunii arteriale
- emfizem subcutanat (o consecință a pneumotorax)
- colorarea nuantei pielii (cianoza)

 

Este important de observat că prezența uneia sau mai multora dintre aceste condiții nu înseamnă neapărat aparitia durerii in zona lombara. De exemplu, osteoartrita sau boala degenerativa a discului ar putea aparea intr-un studiu de imagistica, iar persoana sa nu raporteze durere pe zona afectata.


Cauze mai puțin frecvente ale durerilor lombare.


Deși considerabil mai puțin frecvente, durerile de spate inferior pot fi, de asemenea, cauzate de:

 

Infecţie. De asemenea, numită osteomielită, o infecție a coloanei vertebrale este rară, dar poate provoca dureri severe și poate pune viața în pericol dacă nu este tratată. Poate fi cauzată de proceduri chirurgicale si se poate răspândi în fluxul sanguin. Pacienții cu un sistem imunitar compromis sunt mai sensibili la dezvoltarea unei infecții la nivelul coloanei vertebrale.

 

Tumorile. Majoritatea tumorilor spinale încep într-o altă parte a corpului și metastazează la nivelul coloanei vertebrale. Cele mai frecvente tumori care se răspândesc în coloana vertebrală pornesc de la cancer la nivelul sânului, prostatei, rinichiului, tiroidei sau plămânilor. Orice nou simptom al durerii de spate la un pacient cu un diagnostic cunoscut de cancer trebuie evaluat pentru posibile metastaze spinale.

 

Boala autoimuna. Durerile de spate sunt un simptom posibil asociat cu afecțiunile autoimune, cum ar fi spondilita anchilozantă, artrita reumatoidă, lupusul, boala Crohn, fibromialgia și altele. Această listă include cauzele mai frecvente ale durerii de spate, dar sunt multe altele. Găsirea tratamentului optim pentru durerile de spate scăzute depinde de obicei de obținerea unui diagnostic clinic corect care identifică cauza principală a simptomelor pacientului.